Mallorca

Mallorca - fakta och sevärdheter 

Klippudden i nordväst
"En av Mallorcas vackraste­ platser­ är klippudden Cap de Formentor­ på Mallorcas­ nordligaste spets. Kombinationen­ branta klippor, turkost vatten, och fina sandstränder är häftig. Här finns också öns mest otillgängliga strand, Cala Figuera. Njut av vild natur med kaktusar, palmer och örter."
När: Tajma med solnedgången om möjligt
Resebeskrivning: Från kuststaden Puerto de Pollensa­ till udden är det cirka 20 kilometer­ (det går bussar alla dagar utom söndagar,­ men den sportige väljer så klart att cykla). 

Besöka minst en vingård, t.ex Maciá Batle och José Luís Ferrer som ligger nära varandra ett par mil norr om Palma och är populära utflyktsmål bland turister. Det finns även ett vintåg "Mallorca Wine Express" som går från Palma till flera vingårdar i vindistriktet ett par mil norr om staden.

"Det absolut vackraste sättet att ta sig till bergsbyn Sóller är med det elektriska tåget­ "Röda pilen" (tar en dryg timme från Palma). Man färdas på smalspårig­ järnväg genom olivlundar, trädgårdar och vackra byar. Var beredd med kameran! Den som vill till kusten byter till nytt tåg i Sóller, och tar sig ner till Port de Sóller.­ Då järnvägssträckan byggdes var den ett sätt att frakta frukt och grönsaker från byarna till huvudstaden. I dag är det framför allt turister som använder tåget."

Lokalmarknader: På lokalmarknaderna i byarna på landsorten handlar lokalborna en stor del av sina varor. Tre fina marknader finns i byarna Inca (öppen torsdagar, inriktad på lädervaror), Sineu (öppen onsdagar,­ enda marknaden som fortfarande­ handlar med djur), och Artà. Öppen på tisdagar, mycket lokal.

Bra att veta: Lokalbusstrafiken är väl utbyggd. Öns busscentral ligger vid Plaza España mitt i Palma och här finns bussförbindelser­ till hela ön. Det finns bara två järnvägsspår - Palma-Inca och Palma-Sóller. Perfekt ö att cykla på - här finns vägar för alla, ett plattare landskap i syd och ett mer dramatiskt och utmattande bergslandskap i norr.

Buss eller taxi tar cirka en kvart från flygplats till Palma, det är 10 kilometer.

Bästa tiden att åka: Högsäsong juni till augusti. Också maj och september är fina månader med behagligt klimat, men mindre trängsel.

Shopping: Mixen stilrena märkesbutiker och lokalt hantverk gör Palma till den perfekta shoppingstaden. De flesta affärer ligger inom gångavstånd från Plaça del Rei Joan Carles I. 
 
Byn "Valldemossa" - I en frodigt grönskande dal i bergskedjan La Sierra de Tramuntana, 400 meter över havet, ligger den pittoreska byn Valldemossa.